Orzechy, migdały, starannie dobrane przyprawy i niezwykle cienkie ciasto – miłośnicy bakalii będą zachwyceni, sięgając po grecką baklavę. Nigdy nie słyszałeś podobnej nazwy? Sprawdź, jak przygotowuje się ciasto zatopione w słodkim syropie i dowiedz się, z jakich okazji pojawia się ono na stole najczęściej.
Tradycyjna, grecka baklava
Grecka baklava to doskonały pomysł na deser. Niezwykle udane połączenie mielonych orzechów pistacjowych, migdałów i przypraw, to propozycja dla miłośników bakalii i oryginalnych smaków. Cienkie ciasto, w którego składzie znajdziesz wyłącznie mąkę, wodę, oliwę i sól, przekładane jest bogatym nadzieniem orzechowym. Gotowe do pieczenia polewa się obfitym strumieniem lukru lub syropu. Baklava to doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Niezwykle słodki deser z pewnością skradnie Twoje serce!
Czego nie wiesz o baklavie?
Znałeś baklavę już wcześniej i wydaje Ci się, że wiesz o tym deserze niemal wszystko? Poznaj słodkie ciekawostki i sprawdź, czym jeszcze może zaskoczyć Cię ekskluzywny deser.
– baklava powstaje z niezwykle cienkiego ciasta filo, potocznie nazywanego ciastem listkowym. Kolejne, cienko rozwałkowane warstwy są przekładane starannie przygotowanym nadzieniem;
– jedząc baklavę grecką, możesz poczuć się naprawdę wyjątkowo! Przez długi czas deser był dedykowany wyłącznie możnowładcom. W Grecji do dzisiaj funkcjonuje powiedzenie, które brzmi nie jestem tak bogaty, by jeść baklavę każdego dnia;
– baklava swój współczesny kształt zawdzięcza Grekom. Zachwyceni jej smakiem zadbali o wyjątkowy kształt i unikalną technikę przygotowywania deseru;
Baklava na greckich stołach pojawia się z okazji świąt – wówczas Grecy mają okazję skosztować deser w jego wyjątkowej, bogatej formie, uzupełnionej o dodatkowe składniki – goździki albo skórkę pomarańczową. Tradycją jest także przygotowywanie baklavy greckiej z okazji zaślubin.
Jak podać baklavę?
Zainspirowany wyjątkowymi połączeniami zdecydowałeś się przygotować grecką baklavę w swojej kuchni? Wybierz potrzebne produkty ze starannie wyselekcjonowanej oferty i przygotuj słodki przysmak samodzielnie. Zastanawiasz się, z czym możesz łączyć deser i w jaki sposób podać go gościom?
Upieczoną baklavę możesz starannie pokroić w trójkąty lub romby w odpowiadającym Ci rozmiarze, a jej smak dopełnić przygotowanym wcześniej lukrem. Posypka z pokruszonych orzechów pistacjowych doskonale uzupełni całość i sprawi, że przygotowana przez Ciebie baklava będzie nie tylko smakowała, ale również wyglądała doskonale.
Puszysty omlet bez mąki i cukru – przepis na śniadanie bezglutenowe
Zostaw komentarz