Domowe przepisy

Puszysty omlet bez mąki i cukru – przepis na śniadanie bezglutenowe

Omlet to świetne i bardzo pożywne danie na śniadanie lub kolację. Do tego może być w wersji na słodko lub z dowolnymi dodatkami, jak warzywa, ser, czy też z ulubionym sosem – czosnkowym, ziołowym, pikantnym. Przedstawiamy wersję omleta bez mąki i dodatku cukru. Idealny dla małych i dużych łasuchów!

ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE

Foto: ekotarg.pl

Puszysty omlet bez mąki i cukru. Jak go zrobić?

Oto przepis:

Składniki na 1 duży omlet (dla dwóch osób):

  •  8-10 jajek,
  • 4 łyżki gęstej śmietany (może być od 18%-36%)
  • szczypta soli,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia.

Co nadaje puszystości omletowi, który nie ma w sobie ani grama mąki?

Najważniejszy jest sposób wykonania! Oto on:

  1. Nastawiamy patelnię z łyżką tłuszczu, aby się zaczęła podgrzewać, a w tym czasie przygotowujemy omleta.
  2. Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek.
  3. Do miseczki z żółtkami dodajemy śmietanę.
  4. Do miseczki z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na bardzo sztywną pianę.
  5. Następnie mikserem przez dosłownie pół minuty mieszamy zawartość drugiej miseczki, czyli żółtka ze śmietaną.
  6. Łyżką dodajemy do żółtek ubitą pianę z białek i bardzo krótko oraz delikatnie mieszamy, aby się połączyły.
  7. Wylewamy puszystą masę na gorącą patelnię. Patelnia ma być na palniku ustawionym na połowę mocy.
  8. Po wyrównaniu powierzchni omleta łyżką (robimy to delikatnie), czekamy ok 20 sekund i zmniejszamy moc palnika na prawie minimum. Omlet ma się powololutku smażyć. Jeżeli ogień będzie zbyt duży, to omlet się przypali, a jego górna część będzie tak płynna, że nie będzie można go odwrócić.
  9. Przykrywamy omlet pokrywką i po około 10 minutach smażenia na malutkiej mocy palnika, drewnianą łopatką sprawdzamy z boku, czy spód się już zarumienił.

Foto: ekotarg.pl

Jak obrócić omleta na patelni, żeby się nie rozpadł?

  1. Przygotowujemy na palniku obok drugą patelnię. Moc palnika ustawiona na połowę. Na patelni odrobina masła klarowanego lub oleju kokosowego (polecam wersję virgin, która pięknie pachnie kokosem i później nasz omlet będzie miał delikatną woń kokosu)
  2. Delikatnie drewnianą łopatką odciągamy boki omleta od patelni.
  3. Gdy druga patelnia się podgrzeje, a nasz omlet zarumieni odpowiednio od spodu, kładziemy pustą patelnię na patelnię z omletem i dynamicznym ruchem obracamy patelnie. Ta, która była na górze jest teraz na dole i odwrotnie. Należy uważać, by tłuszcz z pustej patelni nie ściekł i nie poparzył nam rąk.
  4. Czekamy chwilkę, aż cały omlet płynnie zzsunie się na pustą patelnię i stawiamy ją na palnik. Ponownie, po około 15 sekundach zmniejszamy palnik do prawie minimum i smażymy omleta, aż uzyska złoty kolor na drugiej stronie.
  5. Po usmażeniu, kroimy omlet delikatnie na dwie porcje i kładziemy na talerze. Dodatki według własnego uznania.

 

Smacznego!

 

Barbara 4xMama

Przepis na wyjątkowe powidła – śliwka w czekoladzie

O autorze

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie widoczny.