Omlet to świetne i bardzo pożywne danie na śniadanie lub kolację. Do tego może być w wersji na słodko lub z dowolnymi dodatkami, jak warzywa, ser, czy też z ulubionym sosem – czosnkowym, ziołowym, pikantnym. Przedstawiamy wersję omleta bez mąki i dodatku cukru. Idealny dla małych i dużych łasuchów!
ŚNIADANIE BEZGLUTENOWE

Foto: ekotarg.pl
Puszysty omlet bez mąki i cukru. Jak go zrobić?
Oto przepis:
Składniki na 1 duży omlet (dla dwóch osób):
- 8-10 jajek,
- 4 łyżki gęstej śmietany (może być od 18%-36%)
- szczypta soli,
- łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia.
Co nadaje puszystości omletowi, który nie ma w sobie ani grama mąki?
Najważniejszy jest sposób wykonania! Oto on:
- Nastawiamy patelnię z łyżką tłuszczu, aby się zaczęła podgrzewać, a w tym czasie przygotowujemy omleta.
- Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek.
- Do miseczki z żółtkami dodajemy śmietanę.
- Do miseczki z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na bardzo sztywną pianę.
- Następnie mikserem przez dosłownie pół minuty mieszamy zawartość drugiej miseczki, czyli żółtka ze śmietaną.
- Łyżką dodajemy do żółtek ubitą pianę z białek i bardzo krótko oraz delikatnie mieszamy, aby się połączyły.
- Wylewamy puszystą masę na gorącą patelnię. Patelnia ma być na palniku ustawionym na połowę mocy.
- Po wyrównaniu powierzchni omleta łyżką (robimy to delikatnie), czekamy ok 20 sekund i zmniejszamy moc palnika na prawie minimum. Omlet ma się powololutku smażyć. Jeżeli ogień będzie zbyt duży, to omlet się przypali, a jego górna część będzie tak płynna, że nie będzie można go odwrócić.
- Przykrywamy omlet pokrywką i po około 10 minutach smażenia na malutkiej mocy palnika, drewnianą łopatką sprawdzamy z boku, czy spód się już zarumienił.

Foto: ekotarg.pl
Jak obrócić omleta na patelni, żeby się nie rozpadł?
- Przygotowujemy na palniku obok drugą patelnię. Moc palnika ustawiona na połowę. Na patelni odrobina masła klarowanego lub oleju kokosowego (polecam wersję virgin, która pięknie pachnie kokosem i później nasz omlet będzie miał delikatną woń kokosu)
- Delikatnie drewnianą łopatką odciągamy boki omleta od patelni.
- Gdy druga patelnia się podgrzeje, a nasz omlet zarumieni odpowiednio od spodu, kładziemy pustą patelnię na patelnię z omletem i dynamicznym ruchem obracamy patelnie. Ta, która była na górze jest teraz na dole i odwrotnie. Należy uważać, by tłuszcz z pustej patelni nie ściekł i nie poparzył nam rąk.
- Czekamy chwilkę, aż cały omlet płynnie zzsunie się na pustą patelnię i stawiamy ją na palnik. Ponownie, po około 15 sekundach zmniejszamy palnik do prawie minimum i smażymy omleta, aż uzyska złoty kolor na drugiej stronie.
- Po usmażeniu, kroimy omlet delikatnie na dwie porcje i kładziemy na talerze. Dodatki według własnego uznania.
Smacznego!
Barbara 4xMama
Zostaw komentarz