Czytając etykiety podczas robienia zakupów, na pewno wielokrotnie spotkaliśmy się z różnymi rodzajami cukrów dodawanych do produktów spożywczych. Wybieramy te produkty, które według nas mają najlepszy skład. Jednak cukru jest tak dużo wszędzie, że często nie znając pojęć i nazw chemicznych, wybieramy to, co wydaje się najbardziej naturalne, np. fruktozę. Czy to dobry wybór?
CO TO JEST FRUKTOZA?
Fruktoza nazywana jest cukrem owocowym, gdyż zawierają ją owoce i soki owocowe. Występuje także w miodzie. Jest jednocukrem.
Wydawać by się mogło, że fruktoza jest najzdrowszym z cukrów i można ją jeść bez ograniczeń, a na pewno w większej ilości niż powszechnie stosowaną sacharozę, którą znamy w formie kryształków białego cukru (z buraka cukrowego) lub brązowego, nierafinowanego cukru (z trzciny cukrowej).
Jednak obecnie fruktozę dodaje się do prawie wszystkich wysoko przetworzonych produktów w formie syropu glukozowo-fruktozowego, np.: do ciast i ciasteczek, przekąsek, napojów słodzonych, w tym do soków, do gotowych sosów, dań w słoikach, lodów, serków i jogurtów, maślanek oraz oczywiście wszelkich słodyczy, ale także wyrobów wędliniarskich.
Warto wiedzieć, iż fruktoza ma tak szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym ze względu na to, że jest dwukrotnie słodsza od glukozy i jej zastosowanie jest tańsze, a do tego ma właściwości, które podnoszą efekt końcowy wyprodukowanych produktów. W tym chociażby mniejsza tendencja do krystalizowania się.
FRUKTOZA – CZY JEJ NADMIAR NAM SZKODZI?
Fruktoza pochodząca naturalnie z owoców, soków owocowych, czy miodu jest zatem spożywana przez nas, można rzec, z pewną świadomością, ale już fruktoza w postaci syropu glukozowo-fruktozowego, często ukrytego w kupowanych produktach, trafia do naszego organizmu w nadmiarze i to jest sytuacja, której należy poświęcić dużo uwagi.
JAKIE SĄ KONSEKWENCJE SPOŻYWANIA DUŻEJ ILOŚCI FRUKTOZY?
Fruktoza spożywana w dużej ilości, często niekontrolowanej poprzez np.: picie dużych ilości słodzonych napojów gazowanych może przyczynić się do zaburzenia funkcjonowania organizmu człowieka, a w konsekwencji do powstania poważnych chorób. Wśród nich należy w szczególności wymienić:
– obciążenie pracy wątroby, którego następstwem są choroby układu krążenia oraz zaburzenie gospodarki lipidowej powodującej otłuszczenie wątroby i innych narządów, a także w wyniku tego wzrost insulinooporności i poważne zagrożenie cukrzycą,
– nadmierna produkcja trójglicerydów: tycie oraz wzrost tzw. złego cholesterolu (LDL), co powoduje miażdżycę oraz problemy z układem sercowo-naczyniowym,
– wytwarzanie blaszek beta-amyloidu, które to występują w chorobie Alzhaimera i przyspieszają demencję starczą.
Ważną informacją jest to, że organizm ludzki nie posiada systemu kontrolującego poziomu fruktozy we krwi, tak jak ma to miejsce w przypadku glukozy, gdyż tutaj na straży stoi insulina.
Dlatego należy do minimum ograniczyć produkty wysoko przetworzone, zawierające w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy.
Natomiast spożywanie produktów zawierających naturalną fruktozę, jak owoce, czy świeżo wyciskane soki owocowe warto wzbogacić o produkty z dużą zawartością błonnika (pektyny), jak na przykład warzywa. Dzięki nim dochodzi do wolniejszego wchłaniania cukrów w organizmie i lepszego metabolizmu tych składników w wątrobie.
Pamiętajmy, że im mniej cukru w diecie, tym lepiej!
Zostaw komentarz